Hypotheekofferte aanvragen?

Wanneer vraag ik deze hypotheekofferte aan?

Meteen na het tekenen van een ‘voorlopig’ koopcontract, je bent dan zeker van de rente die op dat moment geldt.

En wat als de rente omhoog gaat?

Als de rente in de tussentijd stijgt, blijft de rente gelden die in de offerte is vermeldt.

Waarop moet ik letten bij het aanvragen van een offerte?

Hier zijn enorm veel factoren en voorwaarden mee gemoeid, dit is het specialisme van de adviseur, dit is teveel om op te noemen. Maar vraag in elk geval altijd of er kosten zijn verbonden aan het aanvragen of annuleren van een offerte en aan het verlengen van de geldigheidstermijn en hoe lang deze geldig is.

Ik wil een hypotheekofferte aanvragen, wat heb ik daarvoor nodig?

Een aanvraagformulier, dat je al dan niet samen met je adviseur of bemiddelaar invult. Vaak moet je ook een gezondheidsverklaring invullen. Verder heb je een loonstrook nodig, pensioengegevens, een overzicht van je eventuele andere leningen en de gegevens van de aan te kopen woning.

Hoelang is een offerte geldig?

Dat ligt aan de verstrekker en of je hem hebt getekend of niet, een niet getekende offerte is doorgaans zo’n tien dagen geldig.

Hoeveel offertes moet ik hypotheekofferte aanvragen?

Zoveel als je wilt, maar je kunt er maar één tekenen. Daarnaast is dat vaak niet nodig omdat een vrije tussenpersoon (onafhankelijk) nagenoeg alle aanbieders onderling, tezamen met u kan vergelijken. Een goede adviseur moet u het juiste gevoel geven dat hij bereid is alles uit te leggen en voor u de tijd te nemen om alles door te lopen.

Hoe vergelijk je offertes?

Vraag offertes aan die zijn gebaseerd op dezelfde hypotheekvorm, looptijd, rentevaste periode, inbreng van eigen geld en hetzelfde rendement, en gebruik dezelfde gegevens voor verschillende vormen. Een goede adviseur maakt vergelijkingen voor je van minimaal 4 (of meer) hypotheekvormen.

Voor welke geldverstrekker moet ik kiezen?

Voor de goedkoopste als die tenminste goede voorwaarden heeft. Heeft hij die niet, kijk dan naar de wat duurdere die wel goede voorwaarden heeft, hierbij is de rol van de adviseur cruciaal om dit uit te zoeken.

Wat is een hypotheekakte?

De condities, waarop de hypotheek wordt gesloten, worden vastgelegd in een notariële akte, de hypotheekakte.

Is het zinvol offertes op te vragen voor de kosten bij verschillende notarissen?

Ja, er zijn geen vaste notaristarieven meer, zodat offertes opvragen een besparing kan opleveren, kijk maar eens op degoedkoopstenotaris.nl.

Wat voor soorten hypotheken zijn er?

Tegenwoordig zijn er 2 mogelijkheden: lineaire of annuïteitenhypotheek.

Waarom zijn er verschillende soorten hypotheken?

Omdat de financiën en wensen van de een totaal anders in elkaar zitten dan die van de ander. Bijvoorbeeld? Een hypotheek waarvan de netto maandlasten in het begin laag zijn en geleidelijk stijgen, sluit goed aan bij het loopbaan en inkomensperspectief van jonge starters. Je betaalt dan in het begin veel rente en je lost weinig af, later is dit omgekeerd. Lees ook hier, we hebben de soorten hypotheken verder uitgediept.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een hypotheekvorm waarbij de aflossing ieder jaar even hoog is. De schuld vermindert ieder jaar evenveel, waardoor de rente en de maandlasten evenredig afnemen.

Wat is een annuïteiten hypotheek?

Hypotheekofferte aanvragenDit is een aflossingshypotheek, je betaalt gedurende de looptijd van de lening een vast bedrag aan rente en aflossing mits de rente gelijk blijft.

Voor wie is deze vorm geschikt?

Vooral voor 50 plussers, voor hen zijn levenhypotheek vaak te duur door de relatief hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een aflossingsvrije hypotheekofferte aanvraag?

Bij de aflossingsvrije hypotheek los je niets af en spaar je ook de aflossing niet bij elkaar. De schuld blijft de hele looptijd even hoog, tenzij je vrijwillig aflost. (LET OP: fiscaal niet meer toegestaan)

En aan het eind van de looptijd?

Dan kun je een nieuwe lening afsluiten waarmee je de oude aflost. Houd er echter rekening mee dat de rente nog maar 30 jaar fiscaal aftrekbaar is. Bij de meeste geldgevers mag een aflossingsvrije hypotheek niet meer dan 50% van de marktwaarde bedragen.

Kan ik ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek als ik geen eigen geld heb?

Ja, de aflossingsvrije hypotheek wordt vaak in combinatie met een andere hypotheekvorm gekozen. Het aflossingsvrije deel mag dan niet hoger zijn dan bijvoorbeeld 50% van de executiewaarde.

Voor wie is deze vorm geschikt?

Voor iedereen die de laagst mogelijke maandlasten wil hebben. Tevens voor de één is dit van belang om een duurder huis te kunnen kopen; een ander wil geen 25 tot 30% van zijn inkomen aan wonen spenderen.

En al die varianten waarbij je de hypotheek uiteindelijk aflost met op aandelen geboekte koerswinsten?

Wie voldoende financiële weerbaarheid heeft en niet wakker ligt van koersschommelingen op de beurs doet vaak een voordelige keus met een effectenhypotheek, bij deze eerste vorm beleg je rechtstreeks in aandelen of beleggingsfondsen.

Je hebt alles gelezen over ‘Hypotheekofferte aanvragen’ en je wilt graag een kennismakingsgesprek met ons? Je bent van harte welkom! Vul snel het contactformulier in en we zetten graag op het afgesproken tijdstip een vers kopje koffie of wat jij lekker vind voor je klaar.